12. heinäkuuta 2014

Eliminaatiodieetti

Eliminaatiodieetti tarkoittaa sitä, että karsitaan tietyt raaka-aineet ruokavaliosta pois tietyksi ajaksi - yleensä kuitenkin useimmiksi viikoiksi, jotta tulokset ovat nähtävissä. Tämän dieetin aikana näiden raaka-aineiden kanssa on tarkoitus noudattaa 0-toleranssia eli ei syödä hitustakaan niitä. Syitä dieettiin voi olla monia, toisilla se voi olla halu haastaa itsensä, joku haluaa löytää allergisoivan ruoka-aineen, toinen rauhoittaa vatsansa toimintaa jne. Tätä listaa voisi varmaan jatkaa ties kuinka. Moniin sairauksiin on myös usein saatu eliminaatiodieetistä apua, mm. reumaoireisiin, ibd-sairuksiin sekä hiivasyndroomaan. Dieetti suunnitellaan aina kunkin henkilökohtaisten tarpeiden mukaan eli ts. eliminoitavien raaka-aineiden lista on aina henkilöstä riippuva. Dieetin voi aloittaa itsenäisesti tai hakemalla apua esim. ravitsemusterapeutilta tai asiaan perehtyneeltä lääkäriltä. Monet lääkärit saattavat pitää eliminaatiodieettiä hölynpölynä, joten kannattaa suunnata sellaiseen paikkaan missä asiaan on perehdytty ja siihen uskotaan (esim. Antioksidanttiklinikka).

Dieetin lopulla raaka-aineita lisätään yksi kerrallaan pienissä erissä ruokavalioon ja katsotaan, tuottavatko ne ongelmia. Pääasiassa epäsopivat raaka-aineet poistetaan ruokavaliosta kokonaan. Ehkä yleisimpiä pois jätettäviä ruoka-aineita ovat kotimaiset viljat, maitotaloustuotteet sekä sokerit.

Itse aloitin eliminaatiodieetin kesäkuun alussa ja jatkoin sitä useamman viikon. Nyt olen hiljalleen ottanut takaisin ruokia, joita en dieetin aikana syönyt. Omalla kiellettyjen listalla olivat viljat, kuten vehnä, ruis, ohra ja kaura, joista kolmea ensimmäiseksi mainittua en tule ottamaan takaisin ruokavaliooni dieetin jälkeenkään, niistä kun on itselleni enemmän haittaa kuin hyötyä. Maito, hiiva sekä sokeri eivät myöskään kuuuluneet dieetin ruokavaliooni. Myös punainen liha ja pähkinät saivat jäädä dieetin ajaksi ja lisäksi muutama muu raaka-aine. Kovin hiilihydraattipitoisia ruokia, kuten pasta- ja riisiruokia pyrin myös karttamaan, mutta ne eivät olleet kiellettyjen listalla, kunhan ruoka-annokset eivät sisältäneet kiellettyjä raaka-aineita. Kasviksista aika monet olivat myös mustalla listalla, mikä teki dieetistä vielä haasteellisempaa. Ajatuksena oli pyrkiä myös tekemään enemmän keitettyä, haudutettua sekä uunissa kypsennettyä ruokaa paistamisen sijaan.

Aluksi olin oikeastaan aika innoissani tästä! Ajattelin, että tuleepahan kokeiltua kaikkea uutta, mitä ehkä normaalisti ei tulisi. Viikon jälkeen kuitenkin suhtautuminen dieettiin oli aivan toinen. Kanasta ja kalkkunasta kun en oikein välitä ja kalaa tuli ensimmäiset viikot syötyä miltei joka päivä, tuntui välillä ruoan tekeminen todelliselta pakkopullalta ja kala alkoi tulla jo ulos korvista ja pahasti. Gluteenia en kaipaa, enkä oikeastaan sokeriakaan, mutta maitotuotteita, kuten pieni pala juustoa tai vähän kermaista kastiketta, niitä kaipasin dieetin aikana todella paljon!

Yleensä pelkät sokerilakot ovat olleet helpompia lipsumisien kannalta, mutta vaikka tässä dieetissä oli sokerin lisäksi monta muutakin ruoka-ainetta mitä tuli karttaa ja vaikka kuinka tämä välillä tuntui pakkopullalta, on pakko myöntää että ei kyllä kertaakaan tullut edes mieleen lipsua.

Tavoitteet dieetin jälkeen ovat jättää kokonaan gluteeni pois ruokavaliosta, vähentää maitotuotteiden määrää ja kiinnittää vielä aiempaa enemmän huomiota laktoosittomuuteen, pästöroituihin tuotteisiin sekä luomuun, vähentää (punaisen) lihan käyttöä ja syödä enemmän kasvisruokaa. Tarkoitus on myös vähentää hiilihydraatteja ruokavaliosta, jonka olen jo aiemmin todennut paremmaksi itselleni kuin kovin hiilihydraattipitoisen. Nyt keväällä vain on tullut vähän lipsuttua ja syötyä kohtalaisen paljon hiilareita.

Tiedän, että tätä blogia lukee muutama muukin eliminaatioedieetillä oleva, joten tsemppiä dieetin kanssa!

2 kommenttia:

  1. Saako kysyä, mistä syystä jouduit jättämään nämä aineet pois? Itse olen n. 95-prosenttisen varma, että kärsin IBS:stä ja yritän kovasti noudattaa ns. low-FODMAP ruokavaliota, mutta aikamoista haparointiahan tämä on kun en ole päässyt vielä lääkärin tai ravitsemusterapeutin puheille enkä ollut ennestään kova (tai edes hyvä) laittamaan ruokaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Crepe,

      Jos laitat minulle sähköpostia os. tupakeittiossa(at)hotmail.com voin vastata sitä kautta sinulle tarkemmin. Blogissani en ihan periaatteesta kerro asiasta sen enempää.

      Yllä olevassa tekstissä luetellut aineet jätin pois ainoastaan tietyksi ajaksi, jonka jälkeen olen nyt lisäillyt niitä hiljalleen ruokavaliooni. Vehnän olen jättänyt pois jo vuosi-pari sitten, mutta olen aina välillä sitä syönyt enkä ole ollut kovin tarkka sen suhteen. Nyt kuitenkin olen jättänyt myös rukiin (ja gluteenin yleensäkin) ja olen hyvin tarkka että ruoassani ei ole gluteenia tai edes vehnätärkkelystä eli pyrin syömään luontaisesti gluteenitonta ruokaa.

      IBS:n kanssa kannattaa varmaan mennä lääkäriin, josta saa lähetteen sisätautipolille. Tosin ilmeisesti lähetteen saaminen ei aina ole ihan helppoa ja jonot tutkimuksiin ovat pitkät ellei ole kovin akuutista kyse.

      Ruoanlaittoon saa hyvin ideoita ja apuja nykyään netistä, blogit ovat erinomainen apu ruoanlaitossa ja ideoínnissa! Eipä sitä kukaan ole ollut seppä heti syntyessään ja hiljalleen kun alottaa, niin sinustahan voi tulla vaikka millainen ruoanlaittaja :)

      Poista

Kiitos kommentistasi, ne piristävät kummasti.
- Isabel