9. tammikuuta 2014

Lux Helsinki 4.-8.1.2014

Kävimme eilen, 8.1., yhdessä ystäväni kanssa ihastelemassa Lux Helsinki -tapahtuman valoteoksia. Olimme samaisessa tapahtumassa edellisvuonnakin. Viime vuonna oli todella paljon kylmempi, kuin tänä vuonna: Lumi narskui tuolloin jaloissa, oli pakkasta ja kylmä tuuli. Tänä vuonna lähinnä vain tuuli, mutta tuuli ei ollut yhtään niin raaka, mitä viime kerralla. Pakkasesta ja lumesta nyt ei ollut tietoakaan, kuten ei oikeastaan koko talvena ole ollut täällä Helsingissä.

Kaupunkitapahtuma Lux Helsinki on Helsingin kaupungin järjestämä valotapahtuma, jonka on tarkoitus houkutella ulos talven pimeimpänä aikana. Valoteokset ovat sekä suomalaisten että kansainvälisten taiteilijoiden toteuttamia ja olivat tänä vuonna nähtävissä 4.-8.1.2014 klo 17-22, poikkeuksena ensimmäistä kertaa järjestetty Kaapelitehtaan valotaiteen näyttely Lux In, joka oli avoinna klo 14-22 ja Tulisirkus Walkean esitykset, jotka olivat tapahtumailtoina klo 18 ja klo 19.30.

Tapahtuma alkaa Senaatintorilta, mutta toki itsenäisesti kulkeva voi käydä tutustumassa teoksiin siinä järjestyksessä kuin haluaa, me tosin aloitimme tänäkin vuonna ihastelemalla Senaatintorin Tuomiokirkon valoesitystä. Senaatintorilta kävelimme Uudelle ylioppilastalolle ja siitä Kansalaistorille katsomaan Tulisirkus Walkean esitystä. Ennen esityksen alkua kävimme tukemassa Kympin lapsia ostamalla makkarat, joiden tuotto meni lyhentämättömänä lapsisyöpäpotilaille, ja lahjoitimme muutaman ylimääräisenkin kolikon.

"Kympin lapset -yhdistyksen päämääränä on parantaa HYKSin Lasten ja nuorten sairaalassa hoidettavien lapsisyöpäpotilaiden hoito-olosuhteita ja sekä tukea lasten kuntoutusta ja kehitystä."
(Suora lainaus Kympin lapset -yhdistyksen sivuilta)

Tapahtumaan on vapaa pääsy ja teoksiin voi tutustua joko opastuksin tai itsenäisesti. Viime vuonna aloitimme opastetulla kierroksella, mutta kierroksen viimeiset etapit oli pakko mennä itsenäisesti, sillä varpaat ja sormet alkoivat olla aivan jäässä. Tänä vuonna kiersimme itsenäisesti tuon kierroksen. Meiltä jäi näkemättä teokset 11 sekä 12, sillä oli pakko lähteä lopulta kotiin. 11. teos olisi ollut Kaapelitehtaan valotaiteen näyttely Lux In ja 12. Riikka Karjalaisen ja Alexander Salvesen Lux Ratikka.

1. Senaatintori, Agatha Ruiz de la Prade & D-Factor: Corazón

"Espanjalaisen muotisuunnittelija Agatha Ruiz de la Pradan ja tuotanto- ja suunnittelutoimisto D-Factor Corazón tuo Tuomiokiekon ylätasanteelle valtavan sydämen, joka sykkii lukemattomissa väreissä vaivuttavan, teokseen sävelletyn musiikin tahtiin. Teoksen taustalla oleva Tuomiokirkko sulautuu mukaan teokseen, kun se valaistaan. Teoksen kesto on noin viisi minuuttia. Teos on nähty aikaisemmin Ranskan Lyonin Fête des Lumières -valotapahtumassa vuonna 2012."



2.  Uusi ylioppilastalo, CT Light Concept: Urban Flipper

"Ranskalaisen CT Light Conceptin Urban Flipper muuttaa Uuden ylioppilastalon julkisivun jättimäiseksi flipperiksi. Pelin kuula kulkee pitkin talon koristeellisia muotoja ja vaihtaa suuntaa törmätessään ikkunoihin, parvekkeisiin ja pylväisiin. Yksi katsoja kerrallaan voi pelata flipperiä paikan päällä teoksen edessä. Flipperistä lähtee totta kai myös asiaankuuluva ääni! Interaktiivinen teos nähtiin ensimmäisen kerran Lyonin Fête de Lumirès -valotapahtumassa vuonna 2011."



3.  Kansalaistori, Tulisirkus Walkea: 360

"360 on tutkielma tulen visuaalisuudesta, kauneudesta ja voimakkaista tunteista, joita se herättää meissä kaikissa. Esityksessä yhdistyvät tanssin ja tulisirkuksen maailmat. Esiintyjät taituroivat muun muassa palavilla kepeillä, köysillä ja vanteilla. 360 rikkoo tulitaiteen kaksiulotteisuutta: se tapahtuu maneesin kaltaisella pyöreällä esiintymislavalla, jolloin esitystä voi katsoa joka suunnasta."






4. Makasiini, Kristian Ekholm & Paula Lehtonen: Makasiinit palaa - Return of the Warehouses

"Äänisuunnittelija Kristian Ekholmin ja mediataitelija Paula Lehtosen audiovisuaalinen teos on saanut innoituksensa tapahtumapaikastaan, VR:n makasiinien raunioista. Teos on suunniteltu muistuttamaan helsinkiläistä alueen lähihistoriaa.

Sävystä toiseen muuttuvat värit mukailevat valon muutosta toukokuun auringonlaskussa. Teoksen seuraaminen lähietäisyydeltä avaa lempeästä musiikista koostuvan äänellisen kokonaisuuden.

Keskellä Helsinkiä säilynyt vanha tavara-asema kertoo teollistumisen kiivaasta alkuvaiheesta yli sata vuotta sitten. Myöhemmin makasiineista tuli ruohonjuurikulttuurin keskus, ja nyt alueen ovat vallanneet suuren yleisön kulttuuritapahtumat ja bisnes. Taitelijat haluavat nostaa rakennuksen parrasvaloihin vielä kerran."



 5. Musiikkitalo, Ilkka Paloniemi & Tapani Rinne: Kuula

"Kuula tuo valon Musiikkitalon Mannerheimintien puoleisen lasikulmaan ja valaisee ohikulkijoiden reittiä. Kuulan lähtökohta ja ydin on valon alkupeärinen muoto, hehkuva piste. Kuulan materiaaleja ovat myös mekaniikka, kitka, rakenne ja ääni. Teoksen musiikin on säveltänyt Tapani rinne. Uudistettu Kuula on ollut aikaisemmin esillä mm. Valon Voimat -tapahtumassa."



6. Hakasalmen huvila, Mika Haaranen: Unen ääret

"Hakasalmen huvilan julkisivuun levittäytyvä teos on saanut innoituksensa vaaleanpunaisen rakennuksen ja sen asukkaiden historiasta: muistoista, muistista ja unista. Miten lähellä muistot ja unet ovat toisiaan tai valveilla oloa? Klassista arkitehtuuria edustava huvila nähdään paalattujen kalvojen ja varjokuvioiden muodostamien, unenomaisten näkyjen läpi. Musiikin on säveltänyt Aake Otsala."



8. Hesperian puisto, Useita tekijöitä: Lantern Park

"Jo useana vuonna yleisöä ihastuttanut tunnelmallinen lyhtypuisto toteutetaan jälleen yhteistyönä Aalto-yliopiston ja Taideyliopiston Taideteatterikorkeakoulun kanssa. Puistoa kuratoi ympäristö- ja yhteisötaiteilija Kaisa Salmi. Uusia, entistä värikkäämpiä lyhtyjä valmistavat taide- ja muotoilualan opiskelijat: Lisäksi mukana on aikaisempina vuosina tehtyjä opiskelijoiden ja ammattilaisten lyyhtyjä.

Lantern Park on projekti, joka laajenee vuosi vuodelta entistä runsaammaksi valoiloitteluksi. Se ottaa talvisen puiston syleilyynsä illan hämärtyessä, ja myös puiston valaistus muuttuu osaksi tunnelmaa. Tällä kertaa mukana on lähes 150 lyhtyä, jotka täyttävät puiston Kansallisoopperalta Hakasalmen huvilalle asti. Lyhdyt valaisevat myös yöaikaan."







 10. Kansallisoopperan amfi, Philippe Morvan: Ring[z]

"Philippe Morvanin Ring[z] on saanut innoituksensa paikasta, johon se toteutettiin alun perin: historiallisesta, vuodelta 19 jaa. peräisin olevasta Trois Gaulesin amfiteatrterista Lyonissa, Ranskassa. Teos nähtiin ensi kertaa vuoden 2012 Fête des Lumières -valotapahtumassa.

Teos käsittelee voimaa ja sen vaikutusta yleisöön. Muotona on ympyrä, amfiteatterin keskeinen muoto, joka vie ajatukset symbolien, kulttuurien, tieteen ja uskontojen historialliseen maailmaan. Teos soveltaa ymppyrän geometrisen muodon kerronnallisia mahdollisuuksia, joilla ei ole alkua tai loppua.

Teokseen kuuluu Shenya Houn säveltämä äänimaisema, joka kuvittaa valojen kertomia tarinoita. Teos koostuu 180 valonlähteestä ja neljästä animaatiosta, jotka muodostavat hypnoottisen luupin."






Lainaukset olen ottanut suoraan Lux Helsinki sivulta. Blogin esittelyssä vain ne teokset, joita kävimme itse katsomassa. Mikäli tapahtuma järjestetään myös ensi vuonna, suosittelen lämpimästi reitin kiertämistä ja etenkin tulisohw'ta! Tulishow'ta katsomaan mennessä kannattaa olla hyvissä ajoin paikalla, jotta pääsee lähelle katsomaan.

En ymmärrä, miksi blogi muuttaa osan kuvista aina säröisiksi, ehkä se on huono valaistus? Olen kokeillut alkuperäisellä koolla, pienemmillä kooilla, muokatuilla ja muokkaamattomilla kuvilla, mutta silti ne muuttuvat säröisiksi. Höh.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, ne piristävät kummasti.
- Isabel