13. tammikuuta 2014

Kotitekoinen Majoneesi

Tämä oli ensimmäinen majoneesikokeiluni ikinä. Olen kyllä kypsytellyt ajatusta mielessäni moneen otteeseen, mutta koska vierastan raakaa kananmunaa, en sitten kuitenkaan ole majoneesia itse tehnyt. Samaisesta syystä en myöskään käytä täytekakkujen täytteissä tai hyydykekakuissa raakaa kananmunaa. En tiedä mikä siinä on, se vaan jotenkin ällöttää. Olen myös kuvitellut majoneesin olevan vaikeatekoisempi, mutta kunhan vain öljyä malttaa lisätä hiljalleen ja sekoittaa kunnolla, ei tässä ole mitään vaikeaa eikä aikaakaan kulu kuin ehkä viitisen minuuttia.


Tämän ohjeen bongasin Ruokakansio -blogista, jossa btw on aivan ihania reseptejä! Päätin sitten kuitenkin kokeilla tämän tekoa, vaikka raakaa kananmunaa sisältääkin, ja ihan hyväähän siitä tuli. Laitoin ehkä hieman liian vähän suolaa, joten sitä olisi voinut lisätä vielä hitusen. Majoneesi meni oikein hyvin alas hampurilaisen välissä sellaisenaan sekä coleslawssa, mutta ranskalaisten dippinä hieman kummitteli ajatus raa'asta kananmunasta, joten osa majoneesidipistä jäi itselläni syömättä. Mutta mikäli ei raakaa kananmunaa vierasta, suosittelen kokeilemaan! Majoneesissa ei siis maistu kananmuna ja aion vielä toisekin tätä tehdä, pitää taas hetki kypsytellä asiaa mielessä. Luin myös jostain, että raskaana olevien olisi hyvä välttää raakaa kananmunaa, mutta sitä ei kuitenkaan löydy kaikista listoista, joissa on lueteltu ne ruoka-aineet, joita raskaana olevien tulisi välttää. Asia ei itsenäi henkilökohtaisesti kosketa, mutta jos tekee herkkuja tarjoiltavaksi, on hyvä ottaa aina selvää, mitä kaikkea kannattaa huomioida esim. raskaana olevien kohdalla.

Vierastaako kukaan muu raakaa kananmunaa?



2 kananmunan keltuaista
vajaa 1 tl Dijon-sinappia (itse laitoin kokonaisen)
1/2 tl suolaa
mustapippuria (muutama kierros myllystä)
1 rkl sitruunamehua
n. 4 dl rypsiöljyä

Sekoita kaksi keltuaista, sinappi, sitruunamehu, suola ja pippuri keskenään. Lisää öljy ohuena nauhana samalla voimakkaasti vatkaten. Öljyn lisäämisessä voi välillä pitää pieniä taukoja, jos näyttää siltä, että keltuainen emulgoi öljyä (=majoneesi leikkaantuu). Riittävän nopea vispaus takaa tasaisen lopputuloksen.

Itse käytin tehosekoitinta ja lisäsin öljyn pienissä erissä, varmistaakseni hyvän lopputuloksen.



3 kommenttia:

  1. Ihana Isbe! Kiva kuulla, että onnistu :)
    Suomessa kananmunat on ihan turvallisia ;) Ulkomailla välttämättä ei salmonellan takia.
    Eviran sivuilta: " Kotimaisia kananmunia voi syödä raakana ja löysäksi keitettynä. Myös kakkutaikinaa, majoneesia yms., johon on sekoitettu raakaa kananmunaa, voi maistella."
    Joten ei huolta! <3
    - Lotta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietenkin onnistui sun helpolla ohjeella! ;)
      Itseäni ei huoleta kananmunien turvallisuus niinkään, tai se ei siis ole syy miksi vieroksun raakaa kananmunaa. Jotenkin vain se ajatus siitä raa'asta kananmunasta tuntuu ällölle. Tosin, jos joku muu on tehnyt esim. hyydykekakun tai moussen, jossa on käyttänyt raakaa munaa, en koe sitä samalla tavalla ällöksi ja syön mukisematta. En tiedä miksi, älä kysy ;)
      Tuo raskauspointti vain tuli mieleen, kun joskus tarjoiluja miettiessä olen ottanut selvää, mitä kaikkea ei suositella raskaana oleville. Muistin että joissain listoissa ilmoitettiin kananmuna ja joissain ei. Mutta sen käyttämättä jättäminen ei ollut mikään ongelma, kun en sitä muutenkaan käytä ;)

      Poista
  2. Hahaa.. joo no ymmärrän ton ällöttävyysaspektin. Tiedän kehonrakentajatapauksia, jotka JUO raakoja kananmunia. Siihen mäkään en ehkä pystyis.. :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne piristävät kummasti.
- Isabel